Corvette-projekti hallitsi melkein puolen vuoden ajan opetusta ja arkeamme koulussa. Valotan tässä hieman taustaa miksi yleensäkään teemme projekteja oppilaiden kanssa.
Aloittelin opettajantyöt 2005 alkuvuodesta. Aloittaessani vaihdoin työnkuvaani suoraan "lennosta" sillä vaihdoin yrittäjän uran opettajan uraan kertaheitolla. Ensin ajattelin tekeväni enintään puolen vuoden sijaisuuden, mutta opettajan työ vei mukanaan. Jäin tavallaan "koukkuun" opettajuuteen, sillä erikoismaalari-urani aikana en enää viimeisinä vuosina saanut vastaavaa onnistumisen iloa kuin nuorten ohjaamisesta ja opettamisesta. Tosin omassa firmassa tuli Jenkkilät sun muut ihmeelliset ulkomaat nähtyä työn merkeissä. Oikeastaan vastaan tuli turhautuminen, sillä kaikki asettamani tavoitteet omassa yrityksessäni tulivat täyteen, joten opettajan työ loi uudet jopa kaukaiset, haasteelliset tavoitteet.
|
Ensimmäinen projektimme koulussa, Mercury Cometin liekkimaalaus 2006 |
Oppilaiden kanssa tehtävät projektit aloitin heti 2005 - 2006 lukuvuonna, koska oppilaiden motivaatio oli kadoksissa kuten myös pintakäsittelyalan ammatin arvostus. Päätin heti alkuun ottaa myös nykyisen haalarien värikoodauksen käyttöön kuten myös vertaisoppimisen mallinkin, jotka omalta osaltaan loivat pohjaa myös projektioppimiselle.
|
Nopeutettujen rooli oppilaiden työnjohtotehtävissä onnistui yli odotusten. |
Corvette-projekti on siis kuudes tähän tapaan koulussa tehty projekti. Corvette-projekti on ensimmäinen projekti jossa käytimme nopeutettuja työnjohtotehtävissä laajemmin. Marika ja Ville hoitivat vastuulliset tehtävänsä erittäin hienosti, kuten myös kaikki muutkin oppilaat omat tehtävänsä, sillä johtaminen ei onnistu jos johdettavat eivät tee mitä pyydetään. Lisäksi meillä oli määritellyt teamleaderit, jotka omalta osaltaan johtivat pienemmässä mittakaavassa omia tiimejään, tiimien ja teamleadereiden vaihdellessa tarpeen mukaan.
Oppimisen kannalta tilanne oli mielestäni ihanteellinen, sillä toiminta oli hyvin samankaltaista kuin maalausalan yrityksessä; Oppilaat pyrkivät ratkaisemaan eteentulevia ongelmia ensin keskenään. Uskon myös itsevarmuuden kasvaneen eri maalaustekniikoiden käyttämisessä ja omaksumisessa. Ongelmanratkaisutaidot ovat tärkeä osa pintakäsittelijän ammattia.
Tässä linkki aiheeseen toisaalla, Osaava Opettaja sivuston
blogissa